Wisseltrofeeën

Ruud Christoffers Trofee

Sinds het seizoen 1993-1994 is de Ruud Christoffers Trofee bij de trainingsgroep geïntroduceerd.

Ruud Christoffers was een bekende marathonschaatser in de jaren 80, en werd hij bewonderd om zijn strijdlust. Hij wilde zich niet aansluiten bij welke ploeg dan ook en ging als eenling over de baan. In zijn kanariegele pak was hij dan ook makkelijk te herkennen.

Het seizoen 1985 -1986 was voor hem zeer succesvol: het marathonklassement werd vanaf januari 1986 lange tijd door Ruud aangevoerd en aan het eind van dit seizoen ging hij als eerste over de eindstreep bij een afsluitende World Cup wedstrijd. Hij was virtueel wereldkampioen met als hoofdprijs een caravan!

Het ging met de prestaties langzaam achteruit. Ruud was vaak moe en nam niet altijd de nodige rust, na drie jaar tobben is hij dan ook gestopt met de schaatssport en verdween eigenlijk geruisloos uit de marathonwereld. Hij stak zijn tijd in de zeilsport, met als ultieme uitdaging, om eens de wereld rond te zeilen.

Het is er helaas niet van gekomen want Ruud is in 1992 plotseling overleden.

Ondanks dat Ruud een beetje afzijdig van de vereniging “acteerde” waardeerde hij het wel dat hij door verschillende MIJV’ers gevolgd werd. Leuke reacties kwamen er toen er een portret van hem werd gemaakt bij Studio Sport of toen er een uur op Radio Rijnmond aan hem werd besteed met interviews en zijn muziekkeuze.

Ruud deed graag mee aan de clubkampioenschappen, al waren dat niet zijn favoriete afstanden…

Na zijn overlijden werd al snel met het idee gespeeld om hem toch op de één of andere manier te blijven herdenken. Een prima gebeuren bleek daarbij het clubkampioenschap te zijn.

Het kwam ervan dat Ruud zijn ene schaats werd aangeboden als blijvende trofee.

Alleen ten tijde van het clubkampioenschap is deze algemeen te bewonderen, want de rest van het jaar staat hij nu bij iemand thuis te pronken. Te pronken, ja, want ik kan wel zeggen dat het een uniek exemplaar is geworden, ongeacht het verhaal wat het herbergt.

Maar zoals Ruud antwoordde op de vraag hoeveel schaatsen hij had:” Nou, twee. Een linker en een rechter”. Zo kun je begrijpen dat wij de andere nog hebben. Daar zijn wij heel blij mee. Maar wij zijn zeker ook trots op het feit dat een ieder die ‘de schaats’ wint, er voor gestreden heeft, en hem met plezier ontvangt.

Martha Christoffers.

MIJV  Meid

De trainingscommissie van MIJV vond dat het tijd werd dat er naast de wisseltrofee voor de heren ook voor de dames een wisseltrofee moest komen.

Al enkele jaren wordt er bij de heren aan de rijder die de meeste punten haalt bij het clubkampioenschap in de combinatie lange baan en marathon de Ruud Christoffers Trofee uitgereikt.

Deze nieuwe wisseltrofee voor de dames, de MIJV Meid genaamd, zal jaarlijks uitgereikt worden aan de dame die de meeste punten heeft behaald tijdens deze combinatie van lange baan en marathon.

De trainingscommissie heeft op een gegeven moment besloten, dat het een bronzen beeldje moest worden met de uitstraling van een schaatstrofee voor vrouwen.

De opdracht voor het ontwerp en vervaardigen van dit beeldje werd gegeven aan Brenda Pauw. Zij is amateur beeldend kunstenaar en maakt voornamelijk beelden in klei en brons. Bovendien is zij schaatsliefhebster in hart en nieren en al jaren lang lid van onze vereniging.

Zelf zegt zij het volgende over de trofee:  “Voor het ontwerp van het beeldje heb ik mij laten inspireren door het logo van de trainingsgroep wat door Govert Janson in 2001 is geïntroduceerd. Door met een dimensie meer te werken, strakke lijnen terug te laten komen en er een vrouwelijk element aan toe te voegen is naar mijn oordeel een beeld ontstaan, dat past bij hardrijdsters van nu en in de toekomst. Ik ben er trots op dat ik dit beeld heb mogen maken voor MIJV en ik hoop dat ieder dame die het wint, het met even zoveel trots een jaar lang in haar bezit mag hebben.”

Deze wisseltrofee is voor het eerst uitgereikt na de clubkampioenschappen van 2004.